" Αποδέχομαι αυτό το βραβείο για λογαριασμό όλων των καλών δασκάλων που έχω γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια. Όλων των δασκάλων που πάσχισαν να οικοδομήσουν σχέσεις με τους μαθητές τους. Σχέσεις βασισμένες στην τιμή. Άνδρες και γυναίκες που δεν ήταν ποτέ εφησυχασμένοι, που πάντοτε, στην αδιάκοπη προσπάθεια τους να προσδιορίσουν και να επαναπροσδιορίσουν την σημασία της λέξης «Παιδεία» έθεταν ερωτήματα. Ο «Δάσκαλος της Χρονιάς» δεν είναι ο καλύτερος δάσκαλος. Οι καλοί δάσκαλοι είναι πολύ χαμηλών τόνων για να γίνουν εύκολα αντιληπτοί. Ο «Δάσκαλος της Χρονιάς» όμως, είναι ένας σημαιοφόρος, ένα σύμβολο γι’ αυτούς τους αφανείς ήρωες που πρόθυμα αφιερώνουν τη ζωή τους στα παιδιά. Η διάκριση αυτή τους ανήκει εξ’ ίσου. " Απόσπασμα από ομιλία του John Taylor Gatto το 1990 στη Νέα Υόρκη (Βλέπε σχετικό άρθρο http://bit.ly/19z7T7G )


45454545

Στους ευρύτερους στόχους της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη, περιλαμβάνεται η ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων και γνώσεων, ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιούν τις διαθέσιμες ψηφιακές υποδομές των σχολείων, προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό, προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των «νέων» ψηφιακών υποδομών και ιδίως, των διαδραστικών πινάκων, των φορητών εργαστηρίων υπολογιστών, των εκπαιδευτικών περιβαλλόντων και αποθετηρίων συλλογής και διάθεσης ψηφιακού υλικού (πχ. ΦωτόδενδροΔιαδραστικά Σχολικά Βιβλία), σχεδιάστηκε και προγραμματίζεται η υλοποίηση, μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά, της «Εισαγωγικής Επιμόρφωσης για την Εκπαιδευτική Αξιοποίηση ΤΠΕ και τη χρήση των υποδομών του Ψηφιακού Σχολείου» (Επιμόρφωση Β1 επιπέδου ΤΠΕ),διάρκειας 36 διδακτικών ωρών, για όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών.

Προς την ίδια κατεύθυνση, συμπληρωματική δράση της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» αποτελεί η διάθεση κατάλληλου επιμορφωτικού και υποστηρικτικού υλικού στους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολείων, οι οποίοι – όπως εσείς – έχουν συμμετάσχει στην επιμόρφωση Β’ επιπέδου ΤΠΕ, διάρκειας 96 διδακτικών ωρών και κατά συνέπεια διαθέτουν ήδη το κατάλληλο υπόβαθρο για την εκπαιδευτική αξιοποίηση ΤΠΕ, προκειμένου να επικαιροποιήσουν – εφόσον χρειάζεται – τις γνώσεις τους σχετικά με τη χρήση των «νέων» υποδομών των σχολείων και να είναι θέση να τις αξιοποιούν ευρέως στην τάξη τους, προς όφελος της διδασκαλίας και της μάθησης.

Το υποστηρικτικό υλικό είναι διαθέσιμο στην Πύλη Ενημέρωσης της επιμόρφωσης Β’ επιπέδου ΤΠΕ (στη διεύθυνση: http://b-epipedo2.cti.gr -> επιλογή: Υλικό Επιμόρφωσης -> επιλογή: Υλικό Άμεσης Αξιοποίησης των Νέων Ψηφιακών Υποδομών των Σχολείων) και

αφορά σε επιμορφωτικό υλικό σχετικά με την εκπαιδευτική αξιοποίηση των διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας, εγχειρίδια εγκατάστασης και χρήσης τύπων – μοντέλων διαδραστικών συστημάτων που έχουν προμηθευτεί τα παραπάνω σχολεία ή/και άλλο υποστηρικτικό υλικό που διατίθεται από τους προμηθευτές – κατασκευαστές, καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες – «μικρο-σενάρια» για διδακτικές παρεμβάσεις με χρήση ψηφιακού υλικού και αξιοποίηση των υποδομών (διαδραστικά συστήματα και φορητά εργαστήρια), όπως αυτά περιγράφονται και προτείνονται για εφαρμογή στην τάξη, στηνεγκύκλιο με αρ.πρωτ. 165098/Γ1/13-10-2014 του Υ.ΠΑΙ.Θ., με θέμα «Αξιοποίηση του ψηφιακού εξοπλισμού κατά την εκπαιδευτική διαδικασία σε σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης για το σχολ. έτος 2014-2015», ενώ θα εμπλουτίζεται σταδιακά και με νέα στοιχεία.

Το παραπάνω υλικό, παρότι άμεσα αξιοποιήσιμο από τους αποδέκτες του παρόντος μηνύματος, διατίθεται ελεύθερα για χρήση από κάθε εκπαιδευτικό που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί και να το αξιοποιήσει, ιδίως στα παραπάνω σχολεία που διαθέτουν ήδη κατάλληλο εξοπλισμό.

Ομάδα συντονισμού και υποστήριξης της επιμόρφωσης Β’ επιπέδου ΤΠΕ

του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) – «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»

(Διεύθυνση Επιμόρφωσης και Πιστοποίησης)

Συνδικαιούχου φορέα υλοποίησης της Πράξης

«Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: